Geothermische energie wordt ook wel aardwarmte genoemd. Deze toepassing van geothermische centrales is steeds groeiende maar nog steeds relatief weinig gebruikt. Deze bron bestaat al ruim 30 jaar. In deze 30 jaar heeft men niet zo veel onderzoek naar de mogelijkheden van deze bron gedaan. Maar enerzijds profiteert men van de ontwikkelingen van de boortechnieken van de olie en gaswinning sectoren. De geothermische sector kopieert deze technieken waardoor deze bron rendabel wordt.
De techniek om hieruit elektriciteit op te wekken is zeer eenvoudig. Men pompt warm water op vanuit de aardkorst. Dit water laat de turbines aandrijven waardoor er elektriciteit ontstaat uit generatoren. Het water dat gebruikt is pompt men terug in de aardkorst (het water is zeer zout) De voordelen zijn groot. Er is geen CO² uitstoot bij de productie van elektriciteit. Er is één groot nadeel: als men het water oppompt uit een diepte van 400 meter dan is het water ongeveer 500°C. Bij deze temperaturen wordt het water omgezet tot stoom. Voor het oppompen van stoom heeft men momenteel nog niet het geschikte technologieën.
Aerothermische energie is eigenlijk gebaseerd op geothermische energie. De toepassingen met aerothermische energie absorberen de warmte van buitenaf en gebruiken deze warmte om de lucht binnenshuis te verwarmen!
Deze techniek wordt reeds gebruikt in Frankrijk door middel van warmtepompen. Een andere toepassing is het aerothermische lucht-naar-water systeem wat toelaat om door radiatoren het huis te verwarmen, of te werken met een vloerverwarming-systeem.